Strokovna ekskurzija v Rezijo

Pušja vas (Foto: Autentica)

Po krajšem premoru Arhivsko društvo Slovenije ponovno vabi na strokovno ekskurzijo. Z izborom destinacije izpolnjujemo napoved iz leta 2020 – v petek, 3. junija 2022, se bomo odpravili v pravljično dolino Rezijo. Celodnevno odkrivanje te zamejske dežele pripravljamo skupaj z agencijo Autentica iz Kopra.

Pot nas bo najprej peljala v Pušjo vas. Sprehodili se bomo skozi strnjeno jedro vasi, ki je bila po katastrofalnem potresu obnovljena leta 1976, si ogledali obzidje, mestno hišo in romansko-gotsko katedralo. Ker je Pušja vas poznana po sivki, se bomo ustavili tudi v trgovinici z izdelki iz sivke. Pot bomo nadaljevali v središče Rezije, v vas Ravanca, se sprehodili skozi središče, nato pa se srečali z domačinom, ki nam bo predstavil rezijanski jezik, glasbo in ples. Sredi dneva si bomo privoščili rezijansko kosilo*. Okrepčani si bomo ogledali še Solbico, edino vas v Reziji z ohranjeno originalno arhitekturo, saj je potres v 70-ih letih ni prizadel. V vasi bomo vstopili tudi v muzej starih rezijanskih poklicev in obnovljeno rezijansko hišo.

Okvirna časovnica

5:15 odhod iz Celja (dvorana Zlatorog). 18:30 zaključek ekskurzije v Vrtojbi.
6:30 odhod iz Ljubljane (Dolgi most).20:00 povratek v Ljubljano.
8:00 srečanje z vodnikom v Vrtojbi.21:15 povratek v Celje.

Stroški ekskurzije

40 EUR za člane društva.

50 EUR za nečlane društva.

Prijavite se lahko pri tajnici društva (tajnik@arhivsko-drustvo.si, 01 24 14 286). Ob prijavi boste prejeli tudi navodila za plačilo izleta (bančno nakazilo).

Prijave sprejemamo do 23. maja 2022 oziroma do zapolnitve mest. V primeru velikega števila prijav bodo imeli prednost člani društva.


Za vstop v Italijo se bomo morali ravnati po navodilih italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Do 31. maja 2022 je za vstop v Italijo potreben pogoj PCT. Aktualne informacije spremljamo na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu.


*Rezijanska česnova juha, svinjska pečenka s prilogo, solata. (Mogoče so prilagoditve za vegetarijance.)

Strokovna ekskurzija v Rezijo
Scroll to top