Arhivsko društvo Slovenije na obisku v Reziji

V petek, 3. junija 2022, se je poln avtobus članov društva odpravil v Rezijo. Prvi postanek je bila furlanska Pušja vas, ki je bila skoraj v celoti uničena v močnem potresu leta 1976. Po sprehodu skozi kraj in mestno obzidje ter ogledu cerkve apostola Andreja smo se odpeljali proti Rezijanski dolini.

V kulturnem domu Rezijanov v Ravanci nas je pričakala domačinka, ki nam je skozi pripovedovanje približala rezijansko kulturo in jezik ter nas naučila nekaj plesnih korakov, da smo se lahko skupaj zavrteli. Po kosilu v tradicionalni rezijanski ošteriji smo se zapeljali še v Solbico in se skozi vas sprehodili do muzeja brusačev, kjer nam je vodnik zelo doživeto predstavil poslanstvo teh rezijanskih obrtnikov, ki jih je delo vodilo daleč po svetu, hkrati pa nas je naučil tudi nekaj rezijanskih besed. Za konec smo se osvežili pri bližnjem slapu, nato pa se ob prvih dežnih kapljah odpravili proti domu.

Rezija je res pravljična dežela. Hvala agenciji Autentica iz Kopra za organizacijo, vsem udeležencem za dobro voljo, predvsem pa domačinom, ki so nas tako navdušili, da se še vrnemo.

Hvala tudi Dejanu za fotografije.

Arhivsko društvo Slovenije na obisku v Reziji
Scroll to top